Kávéakadémia
Az első kávéhullám
Mi történt a kávékultúránkkal a 20.-21. században? A korábbiakban már meséltünk a második és a harmadik kávézási hullámról, de most nézzük az elsőt: az olasz kávéhullámot!
A specialty kávé
Az specialty kávézók 2010-es évek elején jelentek meg Magyarországon, a köznyelvben terjedt el szinonimájaként az „újhullámos” kifejezés. De hányadik hullám is az újhullám? És ha ez az új hullám, akkor mi volt a „régi?” Tarts velünk a kávézási trendeket elemző cikk-sorozatunk eheti részében!
Hogyan terjedt el a Starbucks és a nagy kávézóláncok?
Belegondoltál már, hogy minek köszönhető, hogy a világon szinte bárhova mész, előbb-utóbb összefutsz egy Starbucks-szal? Hogyan lett ilyen népszerű ez, és a hasonló nagy kávéláncok?
A kotyogós kávéfőző története
A kotyogós kávéfőzőnek igazán sajátos hangulata van; néhány embert nosztalgiával tölt el, mások rajonganak érte, és persze mindenkinek a méregerős fekete jut az eszébe róla. De hogyan jutottunk el idáig? Cikkünkből kiderül, hogy hódította meg a kotyogós a világot.
A kávé árát befolyásoló tényezők – mitől függ, hogy mennyibe kerül a fekete?
Hallottad, hogy hamarosan hiánycikk lesz a kávé és extrém módon fel fog menni az ára? Vajon igaz a hír? Egyáltalán mi befolyásolja a kávé árát? Ezeket válaszoljuk meg ebben a cikkben.
A kávé jövője – meddig élvezhetjük még a jó feketét?
Ma mindenki számára elfogadható áron elérhető a kávé: de vajon mindig igy lesz ez? Szakértők szerint néhány évtized múlva luxuscikk lesz belőle. Cikkünkben összeírtuk, mi ennek az oka, mi lehet a kávé jövője, és mit tehetsz érte te, hogy jóra forduljon a történet.
Érdekességek a magyar kávétörténelemből
Hogyan vált a kávézás igazán magyar szokássá, sőt, kulturális tevékenységgé? Olvasd el cikkünket, ami a kávéházak aranykorának előtti, kevésbé ismert időszakba kalauzol el téged.
Mi fán terem a barista?
Kávérajongóként bizonyára te is ismered a „barista” kifejezést, és valószínűleg sejted is, mire (kire) gondolunk alatta. De azt tudod, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki barista lehessen? Olvasd el a cikket és teszteld a tudásodat!
Állatkínzás a kávécsészében: bemutatkozik a cibetmacska, a kopi luwak előállítója
A Kopi Luwakot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki látta a Bakancslista című filmet: ez a világ (egyik) legdrágább és leghíresebb kávéja, amit a luwak, azaz a cibetmacska ürülékéből állítanak elő. De mit lehet tudni magáról az állatról? Bemutatkozik a közönséges pálmasodró!
A FIKA és az északi kávékultúra
Tudtad, hogy a skandinávoknak sokkal szorosabb, jelentősebb a kötődésük a kávéhoz, mint azt gondolnád? Cikkünkben egy kis ízelítőt adunk abból, mit is takar ez!