Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Állatkínzás a kávécsészében: bemutatkozik a cibetmacska, a kopi luwak előállítója

Állatkínzás a kávécsészében: bemutatkozik a cibetmacska, a kopi luwak előállítója

A Kopi Luwakot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki látta a Bakancslista című filmet: ez a világ (egyik) legdrágább és leghíresebb kávéja, amit a luwak, azaz a cibetmacska ürülékéből állítanak elő. De mit lehet tudni magáról az állatról? Bemutatkozik a közönséges pálmasodró!

Alighanem már a cikk elejével jól összezavartunk téged, kedves olvasó, hiszen rögtön három név is felmerült: a luwak, magyar nevén a közönséges pálmasodró a cibetmacskafélékhez tartozik, mindhárom néven ismeretes. Ragadozó emlős, „testhossza 43–71 cm, farka 41–66 cm; tömege 2–5 kg. Bundáját elmosódott, hosszanti csíkokból, illetve foltokból álló mintázat tarkítja. Pofája sötét, és ugyanilyen sötét a farka is.” (forrás: Wikipédia). Egész Dél- és Délkelet-Ázsiában megtalálható Észak-Indiától Dél-Kínán át Indonéziáig – és az elképzelésekkel ellentétben a természetes élőhelyén fő táplálékforrása egyáltalán nem a kávé, hanem növények és puhatestűek, rovarok valamint kisebb emlősök. Kifejezetten szereti az édes gyümölcsöket is. Élőhelyének szűkülése miatt egyre gyakrabban található meg városokban, ahol főleg egerekkel és patkányokkal táplálkozik.

Éjszakai életmódot folytat, nappal fák odvában vagy vastagabb ágakon elnyúlva alszik, éjszaka pedig aktívan járja az erdőket élelemre vadászva.

Hogyan készül a kopi luwak?

A kopi luwakot Indonéziában (és még néhány, délkelet-ázsiai térségben, például a Fülöp-szigeteken) állítják elő a cibetmacska ürülékéből. A kopi szó kávét jelent, a luwak pedig az állatot.

A pálmasodró elfogyasztja a kávégyümölcsöket, de annak csak a húsát emészti meg – a kávébab némiképp módosult formában, de többé-kevésbé egyben távozik a kimeneti oldalon. Az ürülékét összegyűjtik, eltávolítják belőle a szemeket, ezeket megtisztítják, megpörkölik, megőrlik, és így lesz belőle kávé.

Kinek jutott először eszébe ürülékből kávét főzni?

A legenda szerint a gyarmatosítók hatalmas kávéültetvényeket hoztak létre, ahol a helyieket dolgoztatták, akik viszont nem fogyaszthattak az általuk termelt kávéból. A luwak pedig már akkor is szerette az édes gyümölcsöket, és rendszeresen csemegézett belőlük, méghozzá a legfinomabb, legízesebb kávécseresznyéket dézsmálta meg. A dolgozók rájöttek, hogy a luwak ürülékében megmaradnak a kávészemek, ezt gyűjtötték össze, és ebből főztek italt. A kopi luwakról pedig kiderült, hogy még finomabb is, mint a „sima” kávé, mert az állat megemésztette a gyümölcsöt, és emésztőnedveinek hatására csökkent a kávébab savassága és koffeintartalma is, egy lágyabb, kellemesebb ital született. Erre pedig később egy egész üzletág épült…

Állatkínzás a csészédben

Manapság azonban más a helyzet, hiszen a vadon élő pálmasodrók korántsem fogyasztanak és ürítenek annyi kávébabot, amennyi az egész világ ellátásához kellene. A cibetmacskákat ezért szűk ketrecekben tartják, és egyoldalúan, szinte kizárólag kávéval táplálják, ami számtalan egészségügyi problémát okoz számukra. Élettartamuk így átlagosan 3 évre csökken, melyet többségében szenvedéssel töltenek: a mozgáshiánytól, a fogvatartástól és a stressztől kihullik a bundájuk, képtelenek lesznek a szaporodásra, így a termeléshez újabb és újabb vadon élő példányokat kell befogni.

Ha Balin jársz, akkor gyakran találkozhatsz kopi luwak „bemutatófarmokkal”, rendszerint egy-egy csodás rizsföld szomszédságában, ahol megismerkedhetsz az ültetvénnyel, az állatokkal is, sőt, egyes helyeken saját kezeddel őrölheted, pörkölheted is a kávét. A pálmasodrók a turisták kedvéért itt jobb körülmények között, nagyobb ketrecekben élnek. Meglehetősen aranyos állatok, ha napközben érkezel, olyan mélyen alszanak, hogy könnyen hiheted, hogy kitömött példányokat mutatnak neked. Naplemente környékén azonban már kifejezetten élénkek, fel-alá szaladgálnak a ketrecben, érdeklődve szaglásszák a látogatókat, és kis gülüszemeikkel mindent megfigyelnek a környezetükben. A farmokon kívül a városokban, egy-egy kávézóban is tartanak luwakot vevőcsalogató háziállatént, itt általában meg is lehet simogatni őket. Könnyű megtalálni ezeket a helyeket, hiszen messziről hirdetik, hogy „cat-poo-chinot” (macskakakikávét) is felszolgálnak.

A kopi luwak tényleg a világ legdrágább kávéja?

Bár még mindig a toplista élén van, de már letaszították trónjáról: a legdrágább jelenleg a Black Ivory kávé, amit elefántok ürülékéből állítanak elő. A 2. helyen áll a Finca el Injerto, a 3. a Hacienda la Esmeralda, amelyeknek semmi köze nincs semmilyen állat végtermékéhez, és csak a negyedik helyen van a kopi luwak. 

Ha azonban azt nézzük, hogy milyen állatkínzás, és hány ártatlan állat élete kell ahhoz, hogy egy kiló kopi luwak kerülhessen az otthonodba, akkor elmondhatjuk, hogy olyan különlegesség ez, ami nem feltétlenül éri meg az árát. Ajánlhatunk helyette inkább egy jó minőségű, fair trade, specialty vagy ECO feketét? Kattints ide és nézd meg ínyenc kínálatunkat!