Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kávé jövője – meddig élvezhetjük még a jó feketét?

A kávé jövője – meddig élvezhetjük még a jó feketét?

Ma mindenki számára elfogadható áron elérhető a kávé: de vajon mindig igy lesz ez? Szakértők szerint néhány évtized múlva luxuscikk lesz belőle. Cikkünkben összeírtuk, mi ennek az oka, mi lehet a kávé jövője, és mit tehetsz érte te, hogy jóra forduljon a történet.

Tudtad, hogy a kávé várhatóan 2050-re luxustermék lesz?

Ma még szinte minden háztartás költségvetésébe belefér, hogy naponta kávé kerüljön reggel a bögrékbe, sőt! Egy felmérés szerint 10-ből 6 ember nem tudna mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy mindennapi kávéja nélkül élje az életét. Sokak számára szükséggé vált, másoknak a napi rutin része, valaki pedig egy kisebb szertartást kerít a reggeli kávébevitel köré. Ám a jelenlegi helyzet szerint ez nem mindig lesz így. A tudományos becslések szerint 2050-re luxustermék lesz a kávé, csak hétvégenként, vagy ünnepokon örülhetünk a csodás illatoknak és a koffein vérpezsdítő hatásának.

Egyre magasabban fekvő kávétermelő területek

A globális felmelegedés miatt bekövetkező éghajlatváltozások következtében sok élelmiszerhez hasonlóan valószínűleg a kávé ára is emelkedni fog. És ez még csak nem is a távoli jövő: már most is számos kávétermelő ország viaskodik a szélsőséges időjárási körülmények okozta hatásokkal. Egyre magasabb lesz azok a területeknek az alsó határa, ahol még megterem a kávé, ez a szintemelkedés hozhatja el azt az eredményt, hogy a termőterületek közel a felükre csökkennek 2050-re.

Egy újfajta kávé lehet a megmentő?

A közelmúltban fedezték fel újra a Coffea stenophylla nevű növényt, egy kávéfajtát, ami régen igen elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évek óta azonban szinte teljesen eltűnt. Most viszont úgy gondolják a tudósok, hogy ez lehet a kávézás jövője; ízben az arabicára hasonlít, de sokkal jobban tűri a szárazságot, és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben. A szakemberek ezért optimisták; ez a fajta olyan helyeken is termeszthető, ahol a többi, klasszikus kávé már a klímaváltozás áldozata lenne.

Mentsd meg a kávét, élj környezettudatosan!

A fentieken túl vannak más okból kifolyólag is kiaknázatlan lehetőségek, amik a kávé jövője szempontjából fontosak lehetnek – például olyan termőterületek, ahol a közelmúltban lezajló polgárháborúk, valamint az általános gazdasági problémák miatt humán erőforrás híján állt le a termesztés. Ezért fontos tehát a világbéke, valamint a különböző, jelentős befektetések, amik megteremtik azokat a feltételeket, hogy a kávé termesztéssel foglalkozó ültetvényesek újra éljenek a lehetőséggel.

Mielőtt pánikba esnél, hogy elveszíted kedvenc, napindító italodat, jó, ha tudod: rajtunk, embereken múlik, hogy ez milyen ütemben történik meg. Visszafordítani talán már késő, de még van lehetőségünk lassítani a folyamaton azáltal, hogy környezettudatosabb életet élünk.

A kávé jövője tehát a kávéfogyasztók jövőjének függvénye. Mi az, amit már megtehetsz ma? Mindazt, amit a Föld megmentéséért érdemes tenni, ha kávéról van szó: vásárolj egyszerre nagyobb kiszerelést, amivel csökkentheted a szeméttermelést. Ha a kapszulás kávét szereted, használj újratölthető kapszulákat, vagy olyan cég termékeit vásárold, amelyik újrahasznosítja azokat valamilyen formában.

Ha te is a MindigKávé termékeit választod, hozzájárulhatsz a kávé jövőjének megmentéséhez!