Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kotyogós kávéfőző története

A kotyogós kávéfőző története

A kotyogós kávéfőzőnek igazán sajátos hangulata van; néhány embert nosztalgiával tölt el, mások rajonganak érte, és persze mindenkinek a méregerős fekete jut az eszébe róla. De hogyan jutottunk el idáig? Cikkünkből kiderül, hogy hódította meg a kotyogós a világot.

Egyre összetettebb, finomabb technológiával rendelkező kávéfőzőgépek jönnek ki a gyárakból és egyre több az olyan, különleges kávéfőző is, ami napjainkra már szélesebb körben is megfizethető. Mégis, ha van időd és türelmed és szereted a retrót, akkor érdemes otthon tartanod egy klasszikus kotyogóst is. De vajon azon túl, hogy nagyanyáink is ebből varázsolták elő a forró, fekete nedűt, mi mindent lehet még tudni a szerkezetről?

Olasz találmány: Moka Express

A modern kávékultúra számos újítást, módszert köszönhet az olasz nemzetnek, többek között ezt a csodás masinát is, amelyet eredetileg Moka Expessnek kereszteltek el. A Moka Express Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, aki gyártulajdonos és feltaláló is volt egyben. Közvetlenül az első világháborút követően, 1919-ben alapította meg a gyárát, amely fémfeldolgozással és gépgyártással foglalkozott. Közben elkezdett érdeklődni a kávé világa iránt, és csaknem másfél évtizeddel a gyár alapítása után került ki kezei közül a Moka Express.

Az első hat évben csak 70 000 darabot gyártottak belőle, amely kizárólag az olasz háztartások számára volt elérhető. 1933-ban elkészült a továbbfejlesztett termék, de jött a következő világháború, amely alatt teljesen leállt a Moka Express gyártása, és csak annak lecsengése után vált a termék miden háztartás számára elérhetővé. Amikor Renato Bialetti átvette a gyár vezetését 1946-ban, akkor tette a terméket igazán sikeressé, hiszen exportcikké léptette elő.

A kotyogós kávéfőző diadalútja

A kotyogós kávéfőző elhozta a világ számára a kávézás forradalmát. Ezelőtt ugyanis a kávéfőzőgépek tömegek számára nem voltak elérhetőek, és a kezelésük sem volt egyszerű. Régóta hiány volt már ezen a téren egy mindenki számára megfizethető, egyszerűen működő masinából, hiszen a kávézás ekkor már egy elterjedt szokás volt a világon. Egyre többen vágytak arra, hogy a kávézás rituáléját hazavihessék. Amikor a gyár új tulajdonosa úgy döntött, hogy a külföldi piacokra is előállítja ezt a készüléket, megcsinálta a szerencséjét.

A fokozott igény mellett persze sokat számított a remek reklám is: ekkor találták ki a világhírű bajszos figura alakját, akit Alfonso Bialettiről mintáztak meg. Emellett pedig „A kotyogóssal otthon is olyan kávé, mint a bárokban” szlogennel is hatékonyan népszerűsítették a terméket világszerte. 

A kotyogós kávéfőző a mai napig fel tudja venni a lépést a modern kávéfőző masinákkal, az iránta való érdeklődés pedig töretlen. Sajátos rekord is köthető hozzá, ez a legnagyobb számban (330 millió) értékesített termék, amelyet a mai napig az eredeti gyárban állítanak elő. Nem véletlen, hiszen a kotyogós igazi klasszikus!