Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kávé árát befolyásoló tényezők – mitől függ, hogy mennyibe kerül a fekete?

A kávé árát befolyásoló tényezők – mitől függ, hogy mennyibe kerül a fekete?

Hallottad, hogy hamarosan hiánycikk lesz a kávé és extrém módon fel fog menni az ára? Vajon igaz a hír? Egyáltalán mi befolyásolja a kávé árát? Ezeket válaszoljuk meg ebben a cikkben.

Mostanában sok pletyka kering arról, hogy hamarosan a kávét aranyárban mérik, mert komoly hiánycikk lesz belőle. És talán azt is hallottad már, hogy jó eséllyel teljesen eltűnik a Föld felszínéről – méghozzá belátható időn belül.

A jelenleg második legkeresettebb exportcikkel vajon ez tényleg megtörténhet? Fogas kérdés. Az azonban valószínű, hogy hamarosan a közkedvelt italból az egyik pillanatról a másikra luxuscikk lesz. Míg ezidáig a nyomasztó gyorsasággal emelkedő élelmiszerárakkal szemben a kávé erősen tartotta magát, az idei évben várhatóan drasztikus változások történnek majd. De vajon mitől függ, hogy mennyibe kerül a kávé?

A kávé árát befolyásoló tényezők

1. Az időjárás

A kávé árát elsősorban az határozza meg, hogy milyenek az időjárási körülmények azokon a területeken, ahol kávét termesztenek. Sajnos tény, hogy napjainkban a globális felmelegedés érzékenyen érinti a Föld flóráját és faunáját, így a mezőgazdasági terményeket is. A túl sok szárazság vagy fagy pedig nem sok jót ígér. 

A tartós aszály, majd a két, nyáron bekövetkezett fagy a brazíliai termőterületeken szinte már garantálja, hogy 2022 és 2023 között a kávé ára fel fog szökni. Azt remélhetjük, hogy az emelés csak az élelmiszerboltokban lesz érzékelhető a kávézók, a kávézóláncok nem kényszerülnek ezzel egyidőben drasztikus váltásra, ott a következmények később éreztetik majd hatásukat.

2. A kávéültetvények „albérlői”

Az időjárási viszonyok mellett az sem mindegy, hogy épp milyen új kártevők jelennek meg a kávébabültetvényen. Ha a kávéra kártékony élőlények ellen nincs meg a megfelelő, hatékony és gyors ellenintézkedés, akkor világszintű, negatív hatásokkal lehet számolni, ami szintén megjelenik majd a kávé árában.

3. A Covid-19 hatása a kávé árára

A felszökkenő kávéárakért a Covid 19 is felelős. Az ellátási láncon több ponton is komoly következményei vannak a világjárványnak: a gyárak bezártak hosszabb-rövidebb időkre, így minden téren szünetelt a termelés.

Hiánycikk szinte minden olyan áru, ami a kávé feldolgozásához, tárolásához, szállításához szükséges. Ilyen például a szállító konténerek hiánya, ami a logisztikai költségek emelkedésével jár, ez pedig a kávétermelő piacokon fellépő munkaerőhiány és más termelési zavarok mellett együttesen azt eredményezi, hogy maga a végtermék is egyre inkább drágul, hiszen kevesebb kávét tudnak feldolgozni és fogyasztható állapodban a polcokra helyezni.

+1. Az infláció

És mindemellett még önmagában az egyetemes infláció miatt is emelkednek az árak, elkerülhetetlen, hogy ebbe az általános áremelkedésbe végül maga a kávé is belekeveredjen.

Sajnos hamarosan valóban meg kell fizetnünk az erős feketét, és jól meg kell majd fontolnunk, mikor mennyit veszünk és fogyasztunk belőle.

Mi a Mindig Kávénál igyekszünk az elsőosztályú, minőségi kávét elérhető áron kínálni, de sajnos a globális piacra nem tudunk hatással lenni. Ezért biztos, ami biztos, tankolj fel még most a webáruházunkból!