Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi fán terem a barista?

Mi fán terem a barista?

Kávérajongóként bizonyára te is ismered a „barista” kifejezést, és valószínűleg sejted is, mire (kire) gondolunk alatta. De azt tudod, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki barista lehessen? Olvasd el a cikket és teszteld a tudásodat!

Barista vagy bariszta?

A barista kifejezés csapost, pultost jelent, eredetileg arra a személyre utalt, aki a bárpult mögött elvégzett minden tevékenységet. Jelenleg a kifejezetten a kávé elkészítésére szakosodott pultost értjük alatta, aki olyan helyeken szolgál fel, ahol a kávé készítését maguk a tulajdonosok is művészetnek tekintik.

A kifejezés eredete mi más lehetne, mint olasz? A barista szó a kávékészítés mestereinek hazájából származik. Itthon vitatéma, hogy ejtjük: megoszlanak a vélemények a hazai szakmai körökben, az s és az sz között, de az biztos, hogy olasz körökben az utóbbit használják.

Kávét főzni mindenki tud (?)

„Ha én is képes vagyok kezelni egy-egy bonyolultabb kávégépet, lehetek én is barista.” – gondolhatod. Kávét készíteni sokak szerint nem ördöngösség, még annak is megy, aki nem mozog otthonosan a konyhában. Ezek azonban tévhitek. Baristának lenni nem csak annyit tesz, hogy meg tudod nyomni a kávéfőzőt; a kávénak olyan a barista, mint a bornak a sommelier. Barista tanfolyamot elvégezni, baristaként dolgozni nem valamifajta sznobizmust jelent, hanem művészetet. Nem egy munkát egy kávézóban, hanem egy hivatást, amelyben minden, ami a kávéval és a kávéfogyasztóval kapcsolatos, az a barista szívügye lesz.

A barista egy hivatás

A barista mindent tud a kávéról, nem csak attól a perctől fogva, hogy az a pultjára kerül, hanem onnantól kezdve, hogy a kávébab „megszületik.” Ismeri a vidéket, a termőterületet, a talajt, ahol a kávécserje előbújik, a körülményeket, amelyek közt kifejlődik, megérik, szüretelhetővé válik. Ismeri a legendákat, amely a kávé eredetét és a kávét övezik, és a tényeket, amelyek a kávé feldolgozásának módjáról, tárolásáról, szállításáról tudni lehet.

Ugyanígy képben van a kávé kiegészítőivel (méz, tej, cukor, tejszín) és a kávéfogyasztással, a kávézási szokásokkal kapcsolatban is. Ahogy a vendég belép az ajtón, a barista figyelme felé fordul, ráérez arra, hogy mi az, amit az adott vendég szeretni fog, és mit nem. A készítéshez hasonlóan a felszolgálást is művészetnek tekinti, és azt a szenvedélyt, ami benne a kávé iránt lobog, nem rest megosztani a kávéfogyasztóval sem.

A barista emberi jellemzői

Amellett, hogy egy baristának működtetnie kell tudni a kasszát, ismernie kell a kávékészítéshez szükséges barista eszközök, berendezések szakszerű használatát, illetve a kávékészítés fentebb ismertetett művészetét, rendelkeznie kell bizonyos egyéb tulajdonságokkal is. A baristáskodáshoz elengedhetetlen az, hogy valaki határozott, kreatív, kedves és türelmes legyen. Nagyon fontos a jó kommunikációs készség, az empátia és az emberismeret. Egy baristától megkövetelik a koncentrált és tempós munkavégzést, precizitást, a megosztott figyelmet, illetve a kiváló stressztűrő képességet.

Ha érdekel ez a hivatás, de nem vagy biztos benne, hogy neked találták-e ki, ajánlunk neked egy alapfokú, hobbi-barista tudásanyagot, ahol betekintést nyerhetsz a szakma alapjaiba!