Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A specialty kávé

A specialty kávé

Az specialty kávézók 2010-es évek elején jelentek meg Magyarországon, a köznyelvben terjedt el szinonimájaként az „újhullámos” kifejezés. De hányadik hullám is az újhullám? És ha ez az új hullám, akkor mi volt a „régi?” Tarts velünk a kávézási trendeket elemző cikk-sorozatunk eheti részében!

A kávékultúránkra három nagy irányzat gyakorolt hatást, s a harmadik hullámot nevezzük újhullámnak. A korábbiakban, a 20. század folyamán a kávékultúránkon az olasz és az amerikai hagyta ott jelentősen a nyomát, utóbbiról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Zöldkávé és SCA skála

A köznyelvben „specialty” kifejezést kávézóra és kávéra is vonatkoztatjuk, ezzel szemben azonban a szaknyelvben a specialty besorolást csak a zöldkávé kaphat. A specialty minősítést az a kávé kaphatja meg, amelyik egy összetett számítási rendszer alapján az SCA skálán legalább 80 pontot ért el. Azok a kávék, amelyek a mindennapok emberei számára elérhetőek, általában 80-90 pont között mozognak, legfeljebb nemzetközi baristaversenyeken találkozunk magasabb pontozással.

Az újhullámos kávézókban elengedhetetlen a magas fokú képzettséggel rendelkező szakember, a kávéspecialista, vagyis a barista. A baristák feladata, hogy az újhullámos irányzatnak megfelelően a kávékészítés közben felügyeljék a bemenő és kimenő kávé súlyát és a vízhőmérsékletet, figyeljék a nyomást, és a kávé kivonatolási idejét. A barista szakmáról itt találhatsz érdekességeket.

Az újhullám: a második amerikai hullám

Kevesen tudják, de ha egy ilyen kávét használunk alapanyagként, majd cukorsziruppal, fagyival, és tejszínhabbal dobjuk fel, akkor az ugyanúgy specialty kávé marad.  Bár alapvetően ezek a kiegészítők az amerikai vonalhoz kötődnek a köztudatban, a lényeg az ital alapjául szolgáló kávé minősége. Ami egyébként azért is izgalmas, mert az első újhullámos kávézó is amerikai, tehát tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy az újhullám egy második amerikai hullám. A kétezres évek elején elsősorban Seattle, majd Melbourne és Sydney voltak ennek az irányzatnak az „úttörői”, innen vették át az angolok, a hollandok, a skandinávok, és az ő közvetítésükkel terjedt el hazánkban is.

Ma már több mint 50 magyar pörkölőből ellátott, 100+ specialty kávézó működik hazánkban, melyek alapvetően családi, illetve kisüzemi vállalkozások.

A specialty kávé fogalma

Hosszú az út a cserjétől a kávéspohárig: a specialty kávé lényege, hogy elkészülésének minden részletében tökéletességre törekednek. Egy specialty kávénak számitó ital elengedhetetlen alapja a minősitett zöldkávé, de ez önmagában nem elegendő, hogy a kész ital ilyen minősitést kapjon, fontos, hogy kávét magas szakmai tudással, kiváló körülmények között dolgozzák fel.

A specialty kávéban nincs semmi zsákbamacska, a kávé életútja teljesen visszakövethető, egészen a kezdetekig. Ha ilyet iszol, akkor arról pontosan megtudhatod, hogy hol termesztették, melyik farmer ültetvényéről való a kávébab. Semmi részlet nem marad titokban: az, hogy milyen módszerrel szedték le és dolgozták fel, milyen természeti körülmények közt termelték, milyen a kávéfajtából (arabicán belül caturra, catuai stb.).

A specialty kávé szigorúan azonos termőterületről érkező, limitált mennyiségben elérhető, magas minőségű alapanyagból és kiegészítőkből álló, ízprofiljának megfelelően megpörkölt ital. A specialty irányzat képviselői a pörkölési folyamatok is foglalkoznak.

MindigKávé és az újhullám

Nem csak az újhullámos kávézókban, hanem akár saját otthonodban is lehetőséged van igazi specialty kávét kipróbálni. Nincs más dolgod, mint hogy ellátogass webshopunkba, néhány kattintás után tied lehet ez a semmihez se fogható élmény. 2 új speciális kávéval is bővítettük a kínálatot: