Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávés sütireceptek karácsonyra

Kávés sütireceptek karácsonyra

Szeretnéd becsempészni a fekete nedűt az ünnepi menübe a lehető legtöbb formátumban? Íme 3+1 karácsonyi kávés recept, ami elsöprő sikert arat majd!

Egy igazi kávé-ínyenc nem csak a bögréjében szereti az erős feketét: kesernyés, frissítő vagy akár gyümölcsös ízvilága (attól függően, milyen kávét választasz), jól passzol a karácsonyi asztalhoz, vendégváráshoz is. Ezért hoztunk ma 3+1 ínycsiklandó finomságot, amit könnyen elkészíthetsz te is otthon. Receptjeink között vannak pofonegyszerűek és virtuózoknak valók is!   smiley

 

Egy süti azoknak, akik még 24-én is dolgoznak

Ha már eleged van a sütés-főzésből és túl sok a karácsonyi készülődés, de azért mégiscsak kéne egy kis sütemény a konyhádba, akkor ezt a sütit ajánljuk!

Hozzávalók:

  •       500 g liszt
  •       130 g barnacukor
  •       1 csipet só
  •       1 púpozott ek instant kávé - akár koffeinementes változatban is!
  •       2 ek kakaópor
  •       1 tk fahéj
  •       1tk mézeskalács fűszerkeverék
  •       280 g vaj
  •       200 gramm tejföl
  •       3 tojás
  •       150 g cukor
  •       1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítése:

  •       Elsőként a morzsát készítsd el: egyszerűen csak morzsold össze a hozzávalókat egy tálba (200 g liszt, barnacukor, só, instant kávé, kakaópor, fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, 165 g hideg vaj).
  •       Majd egy másik edényben a tésztához a 115 gramm vajat, 200 gramm tejfölt, 3 tojást, 150 g cukrot, valamint a vaníliarúd kikapart magjait habosra kell keverned, mielőtt hozzáadnád a sütőporral és egy csipet sóval elegyített 300 gramm lisztet.
  •       A tészta felét a sütőpapíros tepsiben kell elegyengetned, majd jöhet a morzsa fele, amire a maradék tészta és végül a maradék morzsa kerül.
  •       A süteményt körülbelül 180 fokon 30-40 percen át kell sütnöd, de akkor lesz jó, ha aranybarnára pirult a teteje.
  •       A szeletekre vágott süteményhez adhatsz egy kis fahéjas szilvalekvárt tálaláskor, de ha igazi Ínyencségre vágysz, akkor tálalhatod Salvatore sziruppal is.

Egy süti azoknak, akiknél a sütő kapacitása már kimerült

Mi szólnál egy kávés nutellás keksztekercshez, ami sütés nélkül készül? Mennyei íze van!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Főzz le kedvenc kávédból 1,5-2 decit, majd keverd el benne a vajat. Ezt dolgozd össze a porcukorral és a kekszmorzsával. A kész alapot egyengesd el téglalap alakúra egy darab fólián, majd kend meg a mogyorókrémmel. Tekerd fel, csomagold fóliába és tedd hűtőbe 1-1,5 órára. Ezután szeletelheted is!

 

Egy süti a született cukrászok részére

Az Operaszeletről hallottál már? Igazi ínyencség, amivel méltán dicsekedhetsz a vendégeknek! Elkészítése egy kicsit bonyolultabb, mint a fenti receptek, ezért csak haladóbbaknak ajánljuk, akik kifejezetten a Konyha Virtuóza címre hajtanak.

Hozzávalók:

  •       4 tojás
  •       1 csipet só
  •       80 g cukor
  •       120 g mandulaliszt
  •       370 g cukor
  •       35 g olvasztott vaj
  •       275 g puha vaj
  •       35 g liszt
  •       100 ml lefőzött kávé pl. kotyogóban elkészített őrölt kávéból.
  •       250 g étcsokoládé
  •       130 ml tejszín

Elkészítése:

  •       Válassz szét 3 tojást, a sárgáját rakd félre.  A fehérjéket egy csipet sóval elkeverve kemény habbá kell verned, miközben folyamatosan adagolod hozzá a 80 g cukrot.
  •       Egy másik tálban keverd el a 120 g mandulaliszttel 100 g cukorral a 3 tojásfehérjét.
  •       Ezt követően csomómentesre keverd el a 35 g olvasztott vajjal és ugyanennyi liszttel a masszát. A vajas masszával, óvatos mozdulatokkal keverd el a felvert tojásfehérjét.
  •       A kapott masszát három egyenlő részletben 10-12 percig kell sütnöd 170 fokra előmelegített sütőben.

A kávészirup:

Amíg hűl a tészta, addig elkészítheted a kávészirupot is házilag, de ezt a folyamatot behelyettesítheted egy Salvatore szirup beszerzésével is. Házi verzió szerint 100 ml lefőzött kávét a 100 g cukorral összekeverve főzz fel, forrás után még 2-3 percig hevítsd, hogy besűrűsödjön a szirup.

Fűszeres vajkrém elkészítése

  •       Egy másik edényben keverj össze 50 g cukrot egy evőkanál vízzel, és főzz belőle szirupot úgy, hogy közepes lángon addig melegíted, amíg teljesen el nem olvad a cukor és forrni nem kezd. 
  •       Majd 1 tojásfehérjét 15 g cukorral verj fel habosra, és fokozatosan adagolva hozzá a szirupot addig verd fel a habot, amíg langyosra nem hűl.
  •       Készíts 100 g cukorból és 40 ml vízből újabb cukorszirupot, amelyet 3 felvert tojássárgájával langyosra keverhetsz ki.
  •       180 g puha vajat habosíts fel, és a tojássárgás krémhez adva addig keverd, míg fényes hatású krémet nem kapsz végeredményként.
  •       Ekkor belekeverheted a felvert tojásfehérjét és 3 evőkanál kávés cukorszirupot. Karácsony alkalmából ezt megbolondíthatod még egy kis ideillő fűszerrel: egy csapott mokkáskanál fahéjat is tehetsz a keverékbe.

A csokoládéganachet úgy készítsd el, hogy a 60 ml tejszínt, a 20 g vajat és a 2 evőkanál cukrot forrald fel, majd a felkockázott 100 g étcsokoládét keverd bele a forró masszába.

Összeállítása:

Egy tésztalapot kenj meg a kávészirup egyharmadával. Egyenletes rétegben oszd el rajta a vajkrém kétharmadát, majd borítsd rá a következő tésztalapot. A második tésztalapot is megkenheted a maradék kávészirup felével, és ráöntheted a csokoládéganache-t. A harmadik tésztalapot is ráhelyezheted, és megkenheted a maradék kávésziruppal, és utána a maradék vajkrémmel. A süteményt egy órára a hűtőbe kell helyezned.

70 ml tejszínt, a 75 g vajat és a 150 g csokoládét felolvasztva csokoládémázat kapsz, melyet a kihűlt tészta tetején egyengess el. Egy éjszakán át a hűtőben pihentesd, majd szeleteld fel a süteményt.

Kávékoktél az alaphangulat meteremtésére

A hideg időben mi lehetne kellemesebb egy finom, melengető, alkoholos kávénál? Készíts Bailey’s-t házilag! Ezt ráadásul nem csak a vendégeknek kínálhatod, de egy szép üvegben, masnival átkötve akár ajándéknak is ideális.

Hozzávalók:

  •       250 ml 30 százalékos habtejszín
  •       20 ml 3,5 %-os tej
  •       30 g kristálycukor
  •       170 g sűrített félzsíros, cukrozott tej
  •       50 ml erős főzetű kávé - pl. kotyogóban elkészített őrölt kávéból.
  •       200 ml whisky
  •       1 evőkanál vanília

A tejszínt forrald fel a tejjel, majd egy másik edényben karamellizáld a cukrot. Ehhez vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgasd hozzá a tejszínt, figyelj rá, hogy forró gőz fog felcsapni az edényből. Ha simára keverted, akkor add hozzá a sűrített tejet, a whiskyt, a kávét, és egyet forralj rá. Ezután töltsd üvegekbe a likőrt, és hűtőben minimum 1 napon át érleld. A legideálisabb, ha a fogyasztás idejéig egy hét telik el!

Ezekkel a finomságokkal garantáltan feldobod az ünnepeket, és bezsebelheted a gratulációkat!  wink

 

Még nem tudod mit adj szeretteidnek karácsonyra? Válogass kedvezményes csomagajánlataink közül, és lepd meg őket prémium kávé-, és teakülönlegességekkel!