Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávéházi romantika: bimbózó szerelmek, csábítások és botrányok

Kávéházi romantika: bimbózó szerelmek, csábítások és botrányok

Gondoltál már a kávéra, mint a romantika, csábítás kellékére? Cikkünkben felelevenítünk neked néhány félresikerült, vagy túl jól sikerült románcot a történelemből, ami a kávéhoz, illetve a kávéházakhoz kötődik.

Készen állsz? Most elkalauzolunk abba az időbe, amikor egyetlen óvatlan pillantásért, vagy meggondolatlan ajánlatért pofon járt, de ha senki nem vette észre, akkor akár következmények nélkül is megszöktethetted a tulajdonos lányát… Hogy hol történhetett meg mindez? Hát a Monarchia-korabeli kávéházakban!

Szabályozások a lepedőszínésznőcskék ellen

„A nők járjanak inkább cukrászdába és ne kávéházba.” – ez volt az általános vélemény. Az illemtudó hölgyek ekkoriban kizárólag férjük, esetleg édesapjuk oldalán jelenhettek meg a kávézókban. Ennek az volt az oka, hogy az adott kávéház erkölcsével kapcsolatban ne merüljön fel semmiféle gyanú. Azt, a 19. században jellemző jelenséget akarták a tulajdonosok ezzel az íratlan szabállyal megakadályozni, hogy fiatal, nincstelen kezdő színésznők itt vegyék rá az idősebb, magányos, gazdag urakat arra, hogy lakásért, teljes ellátásért, és/vagy nagyobb színpadi szerepekért szeretőjüknek fogadják őket.

Ha beindul a nagy pofonofon…

De nem csak a kávéházban románcot kereső hölgyekkel bántak el keményen a korszakban: a szerelmi kalandot kereső, merészebb férfiakkal szemben akár a tettlegességig is elmentek. 1901-ben az egykor az Oktogonon álló Abbázia kávéházba szeretett volna Sváb Rezső palatáblagyáros meginvitálni egy romantikus találkára valakit, akibe első pillantásra belehabarodott. A huncut bókokkal ellátott névjegyet egy hordárra bízta, és az üzenet végül a hölgy férjénél kötött ki. Rezsőnek dupla pechje volt: a férj személyében nem épp egy diszkrét, higgadt úriembert fogott ki. A felbőszült hitves a sorokat olvasva berontott a kávéházba, felpofozta, majd botjával ütlegelte a szerelmes férfiút.

Egy másik, valamivel mulatságosabb pofozkodásról számolnak be az 1916-os esztendőben a korabeli újságok, amely eset a Nippon kávéházhoz kötődik. Egy orvos, dr. Faith Alfréd és neje a kávéházzal szemben lakott, s a nő egy nap arról panaszkodott a férjének, hogy a kávéház teraszáról folyton őt bámulja egy úr. Az orvos nem volt rest, gyorsan átbaktatott a teraszra, és felpofozott egy idősebb férfit. Ám a feleség átkiabált a lakás teraszáról, hogy férje tévedett: az asztaltársaság másik tagját, az úriember fiát kellene megdorgálni. A férj ekkor bocsánatot kért az apától, majd felképelte a fiát is.

Dupla affér a Royalban

A legbotrányosabb szerelmi affér, ami budapesti kávéházhoz kötődik, az talán Krúdy Gyula dupla csábítása a Royal kávéházban. A szerző 1915 és 1918 között lakott abban az épületben, ami szállóként és étteremként is működött. Az író viszonyt kezdett a szállodatulajdonos feleségével, Spiegler Bellával, miközben a férj, Várady Gyula barátjának tudta őt. A klisészerű történetet végül az teszi izgalmassá, hogy amikor Krúdy angolosan távozott, nem az asszonyt, hanem Bella lányát vitte magával. A 38 éves szerző a házaspár balatoni villájában nyaralva ismerte meg a 16 éves lányt, és első körben csak a vasútállomásig jutott. Ám amikor arra kötelezték, hogy hagyja el a szállót, akkor már sikeres volt a leányszöktetés: ezt követően költözött Zsuzsival a Margit-szigetre, majd 21 évesen vette el feleségül.

Romantikus, regénybe illő történet

Francesco Illy a világhírű olasz kávébrand megalapítója a kávéiparban a vákuumcsomagolás első alkalmazója, valamint az automata, forró gőzzel működő eszperesszógép feltalálója. De tudtad, hogy valójában egy temesvári származású magyar veterán, akit az első világháború Triesztben ért? A kávé iránti szerelme azonban nem virágozhatott volna ki ennyire, ha nem marad a korabeli kávégyártás és forgalmazás fellegvárában egy csodás olasz nő szép két szeméért. Illy megismerkedett az itt élő, olasz zongoratanárnővel, Vittoria Berggel, s életét két szerelmének szentelte: az asszonynak és a kávénak.

A kávéhoz és a kávéházakhoz kötődő történetekről, filmekről, könyvekről korábbi cikkeinkben is olvashatsz:

Ha tehát legközelebb egy romantikus találka helyszínéül egy kávézót választasz, jusson eszedbe, hogy hány nagy szerelem született a híres, vagy kevésbé híres kávéházakban!

Ha pedig kávéimádó kedvesed valami kávés ajándékkal szeretnéd meglepni, itt találsz pár klassz dolgot, ami feldobja a kávézást.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávétörténelem