Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Érdekes sztorik a kávéról: a világ első webkamerája

Érdekes sztorik a kávéról: a világ első webkamerája

A kávé a történelem során sok forradalmi gondolatot, újítást inspirált. Így volt ez a világ első webkamerájának megalkotásakor is!

A történet szerint a Cambridge-i Egyetem informatikai tanszékén, a „Trójai Szoba” elnevezésű helység felé vezető folyosón volt elhelyezve a munkatársak közös kávéfőzője. Igen ám, de a nagyméretű épületben sok munkatárssal megesett az a rendkívül bosszantó helyzet, hogy feleslegesen tették meg a hosszú utat a kávéfőzőig, mert mire odaértek, elfogyott a lefőzött kávé.

A problémát 1991-ben a világ első webkamerájának feltalálása oldotta meg! A feltalálók a kávéfőzőre irányítottak egy kamerát, amit az egyetem munkatársai a saját számítógépükön élőben nézhettek, így bármikor leellenőrizhették, hogy érdemes-e elindulniuk a „kávétúrára”.

A kamera képe 1993 novemberétől - innentől kezdve terjedtek el azok az internetes böngészők, amik a szöveg mellett képeket is meg tudtak jeleníteni – a világhálón is követhetővé vált, így az internet történetének egyik fontos mérföldköve lett.

A közvetítés 10 évig élt az interneten, majd a tanszék eladásra kínálta a kávégépet az eBay-en. A kávéfőzőt végül a német Spiegel Online szerkesztősége vette meg 3350 fontért (1.300.000 Ft!), amely állítólag – egy teljeskörű felújítás után – a mai napig üzemel.

Kávéinspiráció a javából!