Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Arabica, robusta, kávéblendek – 2. rész: a robusta

2020. 09. 03. 12:36:56
Arabica, robusta, kávéblendek – 2. rész: a robusta

Soron következő bejegyzéseinkben a fogyasztási célra elterjedt kávétípusok jellemzőit vesszük sorra. Az arabica vagy a robusta az ízletesebb? Hol termesztik őket? Miért készítünk belőlük kávékeveréket, vagy másnéven blendet? Ezekre, és további érdekes kérdésekre kaphatsz választ, ha tovább olvasol!

Coffea Canephora

A Coffea Canephora - vagy közismertebb nevén a Robusta - felfedezése az 1800-as évek második felére tehető. Származási helye az afrikai kongói medence és a ruandai őserdők. Jellemző, gyakori variánsai az Excelsa és Kouillon.

Kifejezetten robusta kávét termelnek pl. Vietnámban, az Indonéz szigetvilág területén, Indiában, Ugandában. Vietnám a világ második legtöbb kávét termelő országgá nőtte ki magát, annak ellenére, hogy viszonylag későn lépett be a kávétermelő országok közé. A világ egyik leghíresebb kávéja, a Ca phe chon, ismertebb nevén Kopi Luwak, vagyis cibetmacska-kávé is robusta kávé. Az állat a legérettebb szemeket kiválogatja és elfogyasztja. A kávé magja az állat bélrendszerén emésztetlenül halad át és az emesztőenzimek hatására a különleges ízű kávé alapanyagát adja.

A robousta kávé termelése alacsonyabb tengerszint feletti magasságban jellemző, 0 és 1000 méter között. Koffeintartalmuk általában 1,5% és 4% közé tehető, azaz jóval magasabb, mint az arabica fajtáknak. A koffeintartalom és a tengerszint feletti magasság közt érdekes összefüggés van:

A koffein egy színtelen, szagtalan, de keserű vegyület. A kávénövény évszázados fejlődése során a koffeint a kártevők elleni védekezésképp „fejlesztette ki”. Azonban minél magasabb területre megyünk, annál kevesebb kártevővel találkozhatunk, ezáltal a kávénak kevesebb védekezésre van szüksége, így kevesebb lesz benne a koffeintartalom.

 

Fehérje tartalma magasabb, mint az arabicának, ezáltal a belőle készülő crema nagy volumenű, könnyen krémesedő, viszont hamar össze is esik. Gyümölcscukor tartalma alacsonyabb, 3-5% körül mozog.

A robusta az arabicával szemben jóval ellenállóbb mind az időjárási viszontagságoknak, mind a betegségeknek. A robusta nevet is ennek köszönheti. Az ellenállóképessége miatt sokkal könnyebben termeszthető, mint az arabica fajták, ezen felül a terméshozama is sokkal nagyobb, kb. duplája. A világ kávétermelésének 30-40%-át teszi ki.

A robusta kávészemek általában kisebb méretűek, mint az arabica szemek. Kinézetük általában kerekebb, oválisabb, illetve hasítékuk egyenes.

Általánosságban elmondható, hogy a robusta kávék aromaspektruma egyszerűbb, könnyen felismerhetőek. Sokszor van harsány, fás ízük, de ez nem feltétlen általános. Fontos tisztázni, hogy az arabica kávé nem egyenlő a jó kávéval, míg a robusta nem azonosítható, mint rossz kávé! Az arabica és robusta kávét minőségi szempontból, ebben az általánosításban vizsgálni helytelen! A kávé minőségét az alfaj, a termesztés és feldolgozás határozza meg. Mindkettő esetében találunk kiváló és gyenge minőségű terméket.

A robusta kávékkal a londoni tőzsdén kereskednek. Jelenlegi állás szerint kb. feleannyiba kerül ugyanannyi robusta kávé, mint arabica kávé. Ez elsősorban a magasabb terméshozam és könnyebb termesztési feltételek miatt van így, és nem a minőségbeli különbség miatt.

A következő blogbejegyzésben a kávéblendek jellemzőit vesszük sorra!

Addig is, ha szeretnél 100% robusta, vagy nagyobb arányban robusta kávét tartalmazó blendet kóstolni, kattints ide és válogass kedvedre! Van választék bőven!