Coffea Arabica
Az arabicát már 1753 óta készítik; a legismertebb variánsai a Typica és a Bourbon, de ezekből is több variánst fejlesztettek (például a brazíliai Caturrát, vagy a közép-amerikai Ticót). A XIX. század végén a természettudósok megállapították, hogy nem arab, ahogy korábban sejtették – és ahogy a neve alapján hinni lehetett –, hanem egy Etiópiában őshonos növény. A vadon termő arabica csak Dél-Etiópiában terem meg, a Rift-völgy két oldalán, illetve a dél-szudáni Boma-fennsíkon. Ezekről a területekről indult világhódító útjára.
Kifejezetten arabicát termelő országok pl. Brazília, Kolumbia, Honduras, Guatemala, Etiópia és Nicaragua. Főleg a közép-, és dél-amerikai, valamint afrikai területekre jellemző. Nagyjából 1000 és 3000 méter közötti tengerszint feletti magasságban termesztik, trópusi, szubtrópusi éghajlatban. Koffeintartalmuk általában 0,5% és 1,5% közé tehető. A koffeintartalom és a tengerszint feletti magasság közt érdekes összefüggés van:
Növényi tartalma magasabb, mint a robustának, ezáltal stabilabb a crema-ja, illetve rugalmasabb is, azaz keverés után visszazár. Gyümölcscukor tartalma is magasabb, 7-9% körül mozog.
Az arabica rettentő érzékeny növény: már a csekély hőingadozástól is tönkremehet a termés, akárcsak a kávérozsda nevű, vagy egyéb kávét megtámadó növénybetegségektől. Mivel az időjárási viszontagságoknak és betegségeknek kevésbé ellenálló, emiatt termesztése nagyobb figyelmet és gondosságot követel. A világ kávétermelésének 60-70%-át teszi ki.
Az arabica kávészemek általában nagyobb méretűek, mint a robusta fajták, viszont az arabica cserje terméshozama kisebb, tehát kevesebb kávészemet találhatunk meg rajta, mint egy robusta növényen. Az arabica kávészemek kinézete szögletesebb, hasítékában hajlat látható, sarkosabb, téglatest-szerű.
Általánosságban elmondható, hogy az arabica kávék aromagazdagabbak, szélesebb aromaspektrumuk van. Viszont fontos tisztázni, hogy az arabica kávé nem egyenlő a jó kávéval, míg a robusta nem azonosítható, mint rossz kávé! Az arabica és robusta kávét minőségi szempontból, ebben az általánosításban vizsgálni helytelen! A kávé minőségét az alfaj, a termesztés és feldolgozás határozza meg. Mindkettő esetében találunk kiváló és gyenge minőségű terméket.
Az arabica kávékkal a New York-i tőzsdén kereskednek. Jelenlegi állás szerint kb. kétszer annyiba kerül ugyanannyi arabica kávé, mint robusta kávé. Ez elsősorban a kevesebb terméshozam és nehezebb termesztési feltételek miatt van így, és nem a minőségbeli különbség miatt.
A következő blogbejegyzésben a robusta jellemzőit vesszük sorra!