Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához – a Cafés Cornellá ajánlása

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához – a Cafés Cornellá ajánlása

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is.

Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer (Decoding Coffee – erről bővebben itt olvashatsz), mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez.

Tudatában annak, hogy évente 25 millió csésze kávét szolgálnak fel a Cafés Cornella márkához tartozva, illetve a fogyasztói piac igényei folyamatosan változnak, a társaság kidolgozott egy 10 kulcsfontosságú pontot tartalmazó ajánlást, amely szerintük „a legjobb módja” a kiváló espresso elkészítésnek:

 1. A krém kötelező, tejjel vagy anélkül. A jó espresso-t sűrű krémmel kell bevonni, mivel az tartalmazza a kávébab illóolajait, és itt koncentrálódik az összes aroma. A csésze kúpos alapja segít megőrizni ezt a krémet.
   
 2. Tejkészítmény esetén a tejhab édesíti az italt. Más szavakkal, jól kiegyensúlyozottnak kell lennie az espresso krémmel.
   
 3. Vizuálisan az espresso színe a mogyoró színével azonos és textúrája krémes, buborékok nélkül. Vigyázz! Ha a buborékok megjelennek, a kávé aromája könnyen elillan.
   
 4. Az aroma az espresso nagyon fontos eleme. Ha jó minőségű, akkor kiemelkedik gazdagsága, állaga és intenzitása miatt.
   
 5. Az íze, kiegyensúlyozva a finom savassággal és kellemes utóízzel, kb. 15 percig tart a szájban.
   
 6. Az espresso két kortyban fogyasztandó. Ezt a folyadékmennyiséget - ha a fogyasztó kívánja - tejjel vagy egyéb szükséges összetevőkkel lehet bővíteni a kívánt italok előállításához.
   
 7. Az espresso képlete: 25 ml 90°C hőfokú forró víz, 8,5 bar nyomáson 25 másodpercen belül átengedve 7 gramm őrölt kávét tartalmazó szűrőn.
   
 8. Abban az esetben, ha cukrot adunk a kávéhoz, miután hozzákevertük gyorsan meg kell inni, mivel a krémréteg megtörik és az aromák gyorsan elillannak.
   
 9. Az espresso-t nem szabad párosítani más összetevővel. A kávézókban általában kis süteménnyel vagy csokoládéval tálalják, de ez az adott vendéglátóhelyek egyedi ajánlásai.
   
 10. Az ár-érték arány nem létezik. Az ár nem befolyásolhatja az espresso minőségét: a termesztők csupán az árak 5%-ából részesednek, további 5%-ot kapnak a pörkölők, míg a fennmaradó rész a vendéglátóhelyek költségeit és nyereségét fedezik.
Mint amikor egy hegedűn szeretnénk játszani: a tökéletesen megszólaltatott hangokhoz nem mindegy, hogy hogyan vannak hangolva a húrok. A tökéletes kávé elkészítése is tökéletes hangolást, azaz profi szakértelmet igényel.

 

Ennek első lépése egy jó döntés: válassza a Cafés Cornella kávék kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Pannon Kávé Kft. szolgáltatásainak széles skáláját, és ismerje meg részletesen a Decoding Coffee rendszerben rejlő lehetőségeket!