Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávés regények, kávé a könyvekben

Kávés regények, kávé a könyvekben

Szürcsölöd a kávéd és falod a könyveket? Szívesen olvasnál olyan történetet, melynek egyik kiemelt helyszíne egy kávézó, vagy sztorija a kávé körül forog? Íme, néhány kötet, amit érdemes beszerezni!

1. Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ebben a különös történetben a kávéfogyasztás egyet jelent az időutazással. Legalábbis, ha azt egy Funiculi Funicula nevű kávézó egy bizonyos asztalának egy konkrét székén ülve teszed meg. A legenda szerint utazhatsz a múltba és a jövőbe is, de számos, bonyolult szabálynak kell megfelelned, hogy célba érj! Leginkább pedig arra kell figyelned, hogy a varázslat ideje véges, akárcsak egy Hamupipőke sztoriban: az utazás ugyanis addig tart, amíg a kávét iszod, és bizony fel kell hörpintened, mielőtt kihűlne.

Igazi kalandregény klasszikus kávéfüggőknek!

2. Helena Marten: A kávé illata

Mit szólnál egy múltban játszódó, romantikus történelmi regényhez? A szövevényes történet kezdetén 1729-ben Frankfurtban járunk, ahol Johanna, a fiatal özvegy egy zsidó zenész, Gabriel segítségével a város legjobb kávézójává teszi az üzletet. Ám ezt sokan nem nézik jó szemmel, így végül Johannának el kell hagynia a várost. Útja Velencén át egészen Konstantinápolyig vezet, ahol a szultán kávémestereként újra megmutathatja tudását.

3. Anthony Capella, A kávék költője

Egy anyagi gondokkal küszködő, de költői tehetséggel rendelkező férfi egy kávénagykereskedő szolgálatába szegődik. A történet 1896-ba, Londonba repít vissza, ahol az ifjú tehetség feladata, hogy a kereskedő lányával, Emilyvel együttműködve fantázianeveket alkosson, és kategorizálja a különböző kávék ízeit. A közös munka pedig összehozza a két fiatalt… de van-e ennek a kapcsolatnak jövője?

4. Kállai R. Gábor: A bölcsesség fekete itala

Íme egy könyv a fiatalabb korosztálynak: az ifjúsági regény a 18. századi Magyarországra repít vissza, amikor a magyar kávéházi kultúra „bölcsője” ringott. A regény főhősei között ott találjuk Kávéfőző Balázst is, aki valóban az első kávéházat alapította meg a fővárosban. A könyvből olyan érdekességekről tudhatsz meg többet, mint például a biliárdháború, mely az első kávéházaknak csöppet sem konfliktusmentes kialakulásával függ össze…

5. Agatha Christie: Feketekávé

Olyan erős, mint a méreg? Egy igazi kávérajongó nem ismeri ezt a kifejezést, ami kávét illeti, de az már más kérdés, ha egy krimiben a kávéba kevert méreg üti ki az áldozatot. Így van ez Agatha Christie 1930-ban bemutatott színdarabjában is, amelyben egy, az atom bombázásával foglalkozó fizikust gyilkolnak meg a kávéjába kevert méreggel. A bűntény felderítése pedig természetesen Poirot-ra vár.

6. Anne O’Loughlin: Bálterem kávézó

A történet 3 hölgy élete körül forog. A 2 tragikus sorsú, világtól elzárkózva élő, furcsán kommunikáló nővér attól szenved, hogy nem tudja maga mögött hagyni a múltat, a harmadik lány pedig, egy törvénytelen, kíváncsi gyermeknek épp az ellenkezője okoz gondod: nem ismeri a múltját, származását.

Az események akkor kezdenek el bonyolódni, mikor a két néma nővér közül az egyik úgy dönt, hogy a felhalmozott adósságok kiküszöbölésére a régi családi bálteremből kávézót csinál, és megnyitja a „kapukat” a környék lakói előtt…

7. N. Fülöp Beáta: A barista

Ebben a habkönnyű, de szórakoztató olvasmányban Vincent, ​a fiatal portrérajzoló egy prágai kávézóban véletlenül belebotlik, és első pillantásra bele is habarodik egy lányba. A levegő forr köztük, közben azonban pezsgő beszélgetés is kialakul, és viszonylag gyorsan kiderül, hogy a lány a kávézási szokásokról írja a szakdolgozatát. Hogy tehetné magát Vincent igazán ellenálhatatlanná? Egy aprócska füllentéssel: a portrérajzoló egy hirtelen ötlettől vezérelve azt állítja, hogy övé a kávéház.

A könyvben az az extra, hogy a történet mellé kávékülönlegességek és különleges kávés édességek receptjeit is megkapod, amiket te is kipróbálhatsz otthon!

8. Lucy Diamond: A tengerparti kávézó

Sikeres nővérek és egy egzisztenciális biztonságra törekedő férfi mellett Evie Flynn egy kissé szorong. Színészi, fényképészi, valamint énekesnői próbálkozásai mind kudarcba fulladnak, s most jobb híján alkalmi munkákból tartja fenn magát.

Szürke mindennapjainak egy különleges örökség vet véget: nagynénje értékes tengerparti kávézója Cornwallban várja. Evie belevág a kalandba és végre elemében érezheti magát, töretlen lelkesedése meghozza végre gyümölcsét, s a kávézó élén nem várt kalandok, élményekés új ismeretségek érik.

9. John P. Strelecky: Miért kávézó

Ennek, a magvas gondolatokkal teli, mégis szórakoztató regénynek az állandóan rohanó, túlterhelt menedzser, John a főhőse, aki végre úgy dönt, ideje pihenni.

Kivesz egy hétnyi szabadságot és útra kél, de eltéved, és a vágyott úticél helyett egy kávézóban köt ki. Ebben az eltévedésben azonban van valami sorsszerű, amire John rögtön rájön, amikor a kávézó étlapjának címoldalán három kérdéssel szembesül:

  1.  „Miért vagy itt?"
  2.  „Félsz a haláltól?"
  3. „Elégedett vagy az életeddel?"

10.Giuliana Morandinni: Tükör kávéház

Trieszt, a jugoszláv válság előszele, középeurópai életérzés, a kávéházi miliő érzékletes bemutatása. A regény hőse Katharina, aki múltját kutatja, és saját magát is igyekszik felépíteni, megerősíteni ebben a számára is otthonos közegben. Igazi ínyencség nem csak kávérajongóknak!

 

A csésze fekete mellé jól esik egy-egy történet is: merülj el a fenti regények világában, miközben kávédat kortyolgatod!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávéakadémia