Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan kávéztatunk több tízezer embert a fesztiválokon?

Hogyan kávéztatunk több tízezer embert a fesztiválokon?

Hogyan issza a kávét az Iron Maiden vagy a Foo Fighters? Milyen szervezés kell ahhoz, hogy 17 ponton egyszerre kínáljunk minőségi kávét? Cikksorozatunk 2. részében beszámolunk arról, milyen egész nyáron fesztiválokon dolgozni! :)

A múltkori cikkben már meséltünk arról, hogy a MindigKávé és a Kávézz Velünk közös együttműködése hozza el a kiváló minőségű feketét a Szigetre, a Volt Fesztiválra, a Gyerek Szigetre és a Balaton Soundra. A mai cikkben bepillantunk a színfalak mögé, elmeséljük, hogyan szervezzük meg, hogy mindig, minden kávégép ugyanolyan jó minőségű italt adjon, és milyen élményeink vannak a sztárfellépőkkel.

Így indult a Mindig Kávé és a Kávézz Velünk együttműködése…

Ahogy arról már a múltkori cikkben említettük, meglepő módon rivalizálással indult a két cég kapcsolata, hiszen 2017-ben mind a ketten megpályáztuk a Sziget rendezvények kávéforgalmazási jogát. A végső licitnél a MindigKávé csapata kiszállt, és a Kávézz Velünk nyerte a pályázatot, akik már abban az évben sok standdal jelentek meg a fesztiválokon. 2018-ban új beszállítót kerestek, akitől az alapanyagokat beszerezhetik, és ekkor már közvetlenül minket kerestek meg.

Az első évben azt találtuk ki, hogy nem csak a kávét, hanem a gépeket is mi adjuk, méghozzá professzoniális, strapabíró modelleket, amik megfelelnek a kihívásoknak, hiszen egy fesztivál alatt több tízezer italt kell elkészíteni. Az Astoria Start és Astoria Forma karos gépeket, valamint a Necta Colibri C3 automata készüléket választottuk, mert ezek tapasztalataink alapján jól bírják a kiképzést.

Azonban ekkor még nem volt tapasztalatunk ilyen mértékű terheléssel kapcsolatban, így előfordult, hogy egy-egy készülék sürgős javításra szorult – ezekben az esetekben szervizes kollégáink kimentek a helyszínre, és a lehető leghamarabb elhárították a problémát.

2019-ben azonban tanultunk a korábbi tapasztalatokból, és kitaláltuk, hogyan előzhetjük meg a leállásokat. Többé nem eseti jelleggel szerveztük a szervizelést, hanem a fesztivál elejétől a végéig kint voltunk egy szervizautóval, és minden szerszámmal, amire csak szükség lehet, így a javításokon felül az „üres órákban”, amikor kisebb volt a forgalom, a gépek karbantartását is el tudtuk végezni.

A fesztiválozók kávézási szokásai

Fesztiválon vendéglátással foglalkozni nem csupán egy munka, hanem egy izgalmas társadalmi tanulmány is, hiszen sok, különböző emberrel találkozunk.

A baristák már hajnalban fenn vannak, hogy előkészítsenek mindent: az első vendégek általában fél 8 körül jönnek a kávéért, illetve a Szigeten 5 reggeliztető hely is van, ahol enni is lehet. Innentől folyamatosan pörög a munka, érkeznek az emberek, attól függően, ki mikor feküdt le az előző éjjel, illetve kinek mennyire változott szaunává a sátra a reggeli napsütés hatására. Rendszerint délután 1-2-ig nincs leállás, utána kezd csökkenni a tömeg.

Érdekes megfigyelni azt is, mennyire mások a kávézási szokások: a külföldiek főleg a hosszú, vizes americano-t kérik, esetleg cappuccino-t, a magyarok inkább presszókávét isznak.

Kávéztatás a backstage-ben

Nem csak a fesztiválok látogatóinak, de a fellépőknek is mi szolgáltatjuk az energiát: főztünk már kávét az Iron Maiden-nek, a Linkin Park-nak, Candice Lamar-nak, Kygo-nak, Ákosnak, és természetesen mindenkinek próbáljuk eltalálni az egyéni ízlését, és kielégíteni az igényeit. A „legkülöncebb” együttes, aki a kávénkat itta, talán a Foo Fighters volt; ők ragaszkodtak hozzá, hogy az egész catering maximum 3 méterre legyen az öltözőtől, de végül ezt a 3 métert sem tették meg, mi vittük be nekik a kávét.

A legkedvesebb élményünk pedig a Balaton Sound-on történt, ahol olyannyira sikerült eltalálni valaki ízlését, hogy a VIP részen felírta egy molinóra; itt itta a legjobb kávét…

Mi lesz most a fesztiválokkal?

A koronavírus-járványnak „köszönhetően” 2020-ban elmaradtak a nagy fesztiválok, és 2021-ben sem lesznek megtartva a Sziget rendezvények – kivéve a Gyerek Szigetet, amit elméletileg augusztusban megrendeznek. Természetesen ott leszünk, és gondoskodunk a szülők megfelelő ellátásáról! :)

Nekünk már nagyon hiányzik a fesztivál-élmény, és biztosak vagyunk benne, hogy a rajongók is ugyanígy éreznek. Reméljük, hogy idén ősszel, vagy legkésőbb télen lecseng a járvány, és jövőre már újra lesznek nagy rendezvények, külföldi fellépőkkel, és külföldi vendégekkel is. 2022-ben robbanásszerű évre számítunk, hisszük, hogy az első nagy bulik teltházasak lesznek, hiszen mindenki ugyanúgy ki van már éhezve egy jó fesztiválra, mint ahogy mi arra, hogy vendégül láthassuk őket!

Addig is, természetesen megjelenünk kisebb rendezvényeken, illetve szívesen veszünk részt hasonló együttműködésekben. Ha tehát te rendezvényszervező, vagy vendéglátós vagy, és szeretnél igazán minőségi kávét kínálni vendégeidnek, vedd fel velünk a kapcsolatot: az alapanyagtól kezdve a kávéfőzőkön át a karbantartás-szervizelésig mindenben tudunk segíteni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Pannon Kávé