Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen tejet tegyél a kávédba? Eláruljuk az igazán jó tejhab titkát!

Milyen tejet tegyél a kávédba? Eláruljuk az igazán jó tejhab titkát!

Cappuccino, latte, macchiato – a titok sokszor a tej milyenségében rejlik. Utánajárunk, miért is teszünk tejet a kávéba, milyet válasszunk és hogyan ízesítsük vele italunkat!

Miért teszünk tejet a kávénkba?

A statisztikák szerint a legtöbb magyar el se tudja képzelni kávéját tej nélkül: borzongás fut végig a hátukon, amikor valaki frissítő feketéjét enélkül kéri. :) Bár a tejeskávé iránti rajongásunk az olaszok és az osztrákok hatására alakult ki, hozzájuk képest valamit mégis fordítva csinálunk: náluk a kapucíner, illetve a kapucsínó kifejezetten reggeli ital, igy hát furcsán néznek minden olyan turistára, aki ebéd után rendel tejeskávét.

A legtöbben azért isszák így, mert önmagában a keserű ízvilág nem esik jól nekik. Van, aki azonban praktikus okokból tesz tejet a kávéjába, például sokan gondolják, hogy a tej gátolja a koffein felszívódását, így egy-két csészével többet is megihatnak, mint amennyi ajánlott lenne. Sajnos ez tévedés: a tej nem gátolja meg a folyamatot.

Tejhabositás és gőzölés

A tej habosításának sikeréhez nagyon fontos az alapanyag kiválasztása, és a megfelelő eszközök alkalmazása. A tejnek viszonylag zsírosnak kell lennie, de még ennél is fontosabb, hogy magas legyen a fehérjetartalma mert a melegítés hatására ez módosul és alkot habot. Minél magasabb a fehérjetartalom, annál szilárdabb habot tudsz képezni a tejből, de nyugodtan habosíthatod a kisebb zsírtartalmú tejet vagy a tejszínt is: a kávéd nem bánja, az egészséged megköszöni.

Ha tejet gőzölsz, a hőmérsékletet mindig tartsd 70 fok alatt, de 40-50 foknál ne legyen hidegebb, mert ezen a hőmérsékleten indulnak be a szükséges folyamatok. Az ideális hőmérséklet 60-63 fok között van, és természetesen megfelelő habosítóra is szükséged lesz, hogy elég levegőt juttass a tejbe, ami kis buborékok formájában felelős a hab-szerű állagért.

Az is fontos, hogy a már felgőzölt tejet ne gőzöld újra, és ne hagyd állni, rögtön használd fel.

A MindigKávé kínálatából néhány kattintással beszerezhetsz a tejfeldolgozásához olyan alapvető eszközöket, amelyeket barista tanfolyam nélkül is remekül tudsz alkalmazni otthon, ha a tökéletes tejeskávé élményre vágysz…

Tejes italok laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek is

Ma már a laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek sem kell lemondani a tejeskávéjukról: létezik laktózmentes tej, illetve rizs-, kókusz- vagy mandulatej hozzáadásával is fogyasztható a kávé. Kétségtelen, hogy az ízvilág ezen alternatív módszerek miatt módosul, a laktózmentes tejtől például édeskés aromát kap a kávé, a rizsital vagy a mandulatej pedig egyedi ízjegyekkel rendelkeznek.

Te tehéntejjel, növényi tejjel, hidegen vagy melegen fogyasztod a tejjel felturbózott kávédat?