Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávé a filmekben, kávés filmek

Kávé a filmekben, kávés filmek

Mi lenne, ha egy napod a kávé keretezné? Reggel egy jó erős fekete, este egy film, ahol a kávé is labdába rúghat? Íme, néhány remek ötlet az esti házimozihoz.

Legtöbbünknek a kávé nem csupán egy ital: szerelem, szenvedély, üzemanyag, ami éltet, és mozgásban tart a mindennapokban. Nem véletlen, hogy sokszor a filmekben is megjelenik – hoztunk most 7 olyan alkotást, amiben (többé-kevésbé) a kávé játssza a főszerepet!

1. A kávéházi kerítő

Egy habkönnyű, romantikus film, egy fárasztó munkanap végére. Nagyapja nyomdokain lépkedve egy fiatal férfi úgy dönt, hogy nem ad túl a kávézón, amit az öregúr ráhagyott. Mindent megtesz, hogy felnőjön a feladathoz, és sikeres legyen az üzlet. Naivitásával és tapasztalatlanságával szemben áll az, hogy jó érzékkel, érzékenységgel áll az emberekhez, és rendkívül kreatív ötletei vannak. Utóbbival fel is hívja magára a külvilág figyelmét: egy hűségkupont talál ki, amivel magányos vendégeinek kedveskedik. Az ígéret úgy szól, hogy 30 kávé elfogyasztása alatt bárki megtalálja a szerelmet. Egy kezdő újságíró téved be hozzá, aki szeretne írni erről egy népszerű amerikai lapban – a folytatást pedig valószínűleg te is kitalálod…

2. Hungária kávéház

Ha egy kosztümös sorozatra vágysz és szeretnéd felidézni a régi, boldog békeidők kávézóinak miliőjét, akkor neked találták fel ezt a 13 részes sorozatot. A Makk Károly rendezte alkotás Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond és Heltai Jenő műveit veszi alapul egy-egy történethez.

3. A kávé legendája

Egy sajátos dokumentumfilm a kávékultúráról, amerikai szűrőn keresztül. Egy kicsit talán túl nagy hangsúlyt kap a Starbucks, de mindenképpen érdemes megismerni azt, hogy a tengerentúlon egy ilyen műfaj készítői mit tartanak érdemesnek és fontosnak kiemelni a kávé történelméből, és milyen egyedi legendákat „gyártottak” a már meglévők mellé.

4. Amélie csodálatos élete

Bár nem feltétlenül a kávé körül forog a film, de a főszereplő a Két malom kávézóban dolgozik a Montmartre-on, Párizsban. A francia kávézó hétköznapjaiba tekinthetünk bele, ahol egy elvarázsolt lány folyamatosan segíteni akar a környezetében élőknek, például a kávé segítségével hozza össze a fiatal lány a kolléganőjét az egyik törzsvendéggel…

5. Kávéház

Ez a magyar sorozat a közelmúltban játszódik. A kávéházat valamikor Sándor és Magda apja üzemeltette, most viszont Magda férje, Dezső működteti, aki némi huzavona után alkalmazza felesége munkanélkülivé vált testvérét. Dezsőnek a kávézó csak egy vállalkozás a sok közül, Sándornak azonban a szívügye lesz: nem a sikeres bevétel, hanem sokkal inkább az ide járó vendégek, és az itt dolgozó kollégák miatt. Kern András és Udvaros Dorottya főszereplésével, 2001-ben készült a sorozat.

6. Zacc/Kávé

Ehhez a meséhez kellő fáradság és nyitottság kell. Képzeld el, hogy a kávébab megelevenedik, egyszerre csak lesz szeme, szája, keze, lába, meg önálló akarata. (Egyesek szerint ez inkább hasonlít egy horrorfilmhez, mint a meséhez.)  A kávébabok Babvárosban élnek, ahol Cappuccino a főgengszter. A Zacc/Kávé valójában inkább hasonlít egy eseménydús akciófilmre, mint egy habkönnyű vígjátékra, de ha kávéimádó vagy, és egyszer már hallasz erről az alkotásról, akkor a kíváncsiság bizonyosan nem hagy majd nyugodni…

7. Bakancslista

Ebben a filmben a kávé a slusszpoén... Te tudtad, hogy készül a Kopi Luwak? A bakancslista című film egyik főhőse, Edward Cole bizonyosan nem, különben egyik másik méregdrága kávét választott volna kedvencének. Carter Chambers világosítja fel halálos ágyán, hogy a cibetmacska ürülékéből előhalászott kávészemekből készül a csodaital. Ezzel egy újabb dolgot pipálhatnak ki a bakancslistájukon…

Egy ideig sajnos még nem élhetjük át a kávézók különleges, semmihez sem fogható illatát és hangulatát, de ezek a filmek biztosan közelebb hozzák a „régi szép időket”, amikor még bárhol beülhettünk egy feketére!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség