Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyszerűnek tűnik, de mégis meglephet: hogyan kell teát készíteni?

Egyszerűnek tűnik, de mégis meglephet: hogyan kell teát készíteni?

Teát készíteni elvileg mindenki tud, de azzal már kevesen vannak tisztában, hogy egy ilyen egyszerű konyhai műveletre is igaz, hogy az Ördög a részletekben rejlik. Íme, néhány alaptipp a tökéletes teádhoz!

Kezdjük az elején! Filteres vagy szálas teát válassz?

Amikor Thomas Sullivan a 20. század elején úgy döntött, hogy a fémdobozok helyett áttér egy praktikusabb csomagolásra, álmában sem gondolta volna, hogy apró kis selyemszatyrait úgy ahogy vannak, bedobja a forró vízbe néhány félreinformált megrendelő, és az így elért hatás következményeként a filteres tea feltalálójává válik. Csakhogy, amíg Sullivan idején nem volt minőségbeli különbség filteres és szálas tea között, napjainkban már igencsak nagy lett a szakadék a két típust illetően: amikor van választási lehetőséged, a szálas teákra érdemes voksolnod. Természetesen vannak kiváló minőségű filteres teák is, de az esetek többségében pont akkora lesz a különbség filteres és szálas tea között, mint a dobozos tej és a frissen fejt, felforralt, eredeti verzió közt.

 

Hogy készítsd el a teád?

A nyugati teázásnak is megvannak az alapvető „szabályai”, ha minőségi italra vágysz.

A legfontosabb például, hogy friss, hideg vizet vegyél alapul, amelyet a tűzhelyre, vagy víz forralóba teszel. A szűrt víz vagy mentes ásványvíz fogja kellőképpen előcsalogatni a tea igazi karakterjegyeit. Figyelj az edény higiéniájára is: ha csak vizet forralsz a teáskannádban, akkor is minden használat előtt alaposan öblítsd át!

A következő lépés a hőmérséklet kiválasztása: nem minden tea igényli, hogy forrásban levő vizet önts rá! A fekete és herbateákat leforrázhatod, de a zöld teáknak az ideális hőmérséklet a 75-80 fokos víz, a gyógynövényes teákat pedig kifejezetten tilos leforrázni, mert elvesztik jótékony hatásukat. Ha nincs otthon mivel vizet hőmérőzni, és se időd, se energiád folyamatosan ellenőrizgetni azt, hogy mikor lesz megfelelő állapotú, idézd fel a kedvenc kémiaórád emlékeit és élj a termikus kölcsönhatásról tanultakkal: 80% forró vízhez adj 20% hideg vizet. (De egyébként már lehet olyan vízforralókat kapni, amin beállíthatod, hogy 100 vagy 80 fokra melegítse fel a vizet.)

 

Mennyi teát tegyél a csészédbe?

Egy bögre forró teához egy nagy teáskanál szálas tea kell, de olykor eltérhetnek ettől az ideális arányok. Szálas teák esetében a javasolt mennyiséget megtalálod a csomagolás hátulján.

Figyelj az áztatás idejére is, mert ha túláztatsz egy teát, akkor kellemetlen íztónusok is erőre kapnak. A fekete teának 3 percre, egyes zöld teaféléknek csupán 30 másodpercre van szüksége a tökéletes teaállag eléréshez. A gyümölcsteáknak 3-5 perc kell a kiázáshoz és sokat elmond a minőségről az, ha ezt követően nem megfelelően karakteresek az ízjegyek.

Kísérletezz különböző ízesítésekkel, cukor helyett inkább adj hozzá mézet, de próbálkozz meg azzal is, hogy üresen iszod ezeket a teákat, a maguk teljes valójában megélve így az ízeket.

A teafőzés alapvetően nem nagy tudomány, és mégis: ha odafigyelsz arra, hogy minden teát a hozzá méltó módon kezelj, akkor igenis művészetté emelheted ezt az egyszerű, mindennapi feladatot.

 

A következő részben erről lesz szó: a teaszertartásokról fogunk hozni néhány érdekességet. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Érdekesség Tea