Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen kávét válassz otthonra?

Milyen kávét válassz otthonra?

A kávéfőző már megvan, de még nem sikerült eldöntened, hogy melyik kávétípus mellett tedd le a voksodat? Olvasd el ezt a cikket és könnyebb lesz a választás!

A tökéletes kávé otthoni elkészítése sokmindenen múlik: először is kell egy megfelelő kávéfőző, utána azok az eszközök, amikkel megőrlöd, felszolgálod, ízesíted a kávét. De a legfontosabb talán maga az alapanyag: az aromagazdag, illatos, őrölt, szemes vagy kapszulás kávé! Ezekben hatalmas a választék, és nem mindig egyszerű megtalálni azt, amitől majd öröm lesz minden reggel, ezért a mai cikkünkben segítünk egy kicsit eligazodni a kávék világában. Nem célunk megmondani, hogy melyik a jobb választás, mert úgy gondoljuk, hogy mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya is. A választás a te igényeidtől és lehetőségeidtől függ! 

Kinek való a szemes kávé?

Szerencsére sok olyan automata kávégép van, amely szemes kávéból, frissen őrölve készíti el a feketét. Ez egy prakitkus megoldás, hiszen az elkészített kávé (ha jól van beállítva a kávégép) finom lesz, és az elkészítésével sem kell "bíbelődnünk", egy gombnyomás az egész. A másik véglet az otthoni karosgép egy megfelelő őrlővel kiegészítve. Ezt a megoldást annak ajánljuk, aki rászánja az időt és az energiát egy olyan ital elkészítésére, amely megőrzi a kávé jellegét legerősebben befolyásoló aromákat és ízeket. (A kávé őrlése igényel némi rutint és tapasztalatot.)

Ennek megfelelően, először is ki kell választanod az eszközt, ha szemes kávéból indulnál ki: a bonyolultabb, őrlésre alkalmas presszógépek mellett kézi vagy elektromos darálót is használhatsz, így akár a kotyogóssal is főzhetsz tökéletes kávét.

Amire nagyon figyelni kell, az a tárolás: a szemeskávét minél rövidebb ideig érje oxigén! A kávé könnyen "kiszellőzik", aminek hatására a végtermék minősége jelentősen romlik. A dobozt, amiben tárolod, minden feltöltéskor mosd, tisztítsd és szárítsd meg teljesen, mielőtt új kávét töltesz bele, ugyanis a kávészemekből kicsapódó olajokat nem szeretnénk a következő kávéadagon látni.

Ide kattintva megnézheted szemes kávé kínálatunkat.

Miért jó az őrölt kávé?

Az őrölt verzió annak ajánlott, aki a kávéfőzésre idő vagy igény híján nem tekint szertartásként. Ha a kávé egyfajta szükségletet elégít ki számodra, a napi rutin része egy erős fekete, akkor az őrölt verzió vagy a POD-os, kapszulás változatok is teljesen jó alternatívát jelentenek. Az ügyes-bajos kávékészítési előkészületeket meg lehet spórolni, viszont a tároló rendszeres tisztítását nem érdemes. Az őrölt kávék esetében is tovább megmarad az élvezeti érték, ha légmentesen tárolod őket.

Őrölt kávéinkat itt találod.

A kapszulás kávé népszerűségének titka

Persze az őrölt kávéval is van még némi macera. Az őrlemény félreszóródhat, takarítani kell, illetve nehéz mindig pontosan eltalálni azt, hogy mennyi kávét adagolj a választott eszközbe.

A legegyszerűbb megoldást ezért a kapszulás kávéfőzők nyújtják: csak belepottyantod a kapszulát, megnyomod a gombot, és minden alkalommal ugyanolyan, kiváló minőségű italt kapsz, sőt, akár ínyenc variációkat is kipróbálhatsz, amiknek az otthoni főzésével amúgy lehet, hogy nem vesződnél magadtól.

Ennek ellenrére, azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a kapszulák sajnos nagyon szennyezik a környezetet, ezért vagy újratölthető kapszulákat használj (bár így pont az előnyei vesznek el), vagy szelektíven gyűjtsd, és gondoskodj az újrahasznosításáról! Használat után a kapszulát lyukaszd ki, a tartalmát öntsd ki a szemetesbe (vagy pl. házi komposztálóba), majd tedd egy dobozba, és ha már sok összegyűlt, add le egy gyűjtőponton.

Kapszulás kávékínálatunkat itt éred el.

Az instant kávé

Ez tényleg a legegyszerűbb megoldás, hiszen csak forró vizet kell hozzáönteni. Ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti, de tény, hogy kiránduláskor, nyaraláson például nagyon jól tud jönni. Általában a minősége hullámzó, érdemes kikísérletezni, hogy melyik az a típus, ami az ízlésedhez közelebb áll. De azt érdemes szem előtt tartani, hogy még a legjobb instant kávék sem veszik fel a versenyt egy professzionális géppel lefőzött, tökéletesen elkészített feketével (a végére csak sikerült egy kis állásfoglalást is beletenni az írásba)! :) 

Instant kávéinkból itt válogathatsz

Tartalomhoz tartozó címkék: Kávéakadémia