Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávék és nemzetek

Kávék és nemzetek

Ahány nemzet, annyi kávékultúra! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kávéznak az emberek Európán innen és túl.

Az olaszok nem vacakolnak

A legtöbb ember fejében Olaszországról valószínűleg az alábbi kép jelenik meg: a szieszta idején, egy beszélgetés mellett kényelmesen, ráérősen kávéjukat iszogató emberek. Ennél jobban azonban nem is járhatnánk messzebb az igazságtól! Az átlag olasz ember ugyanis, ha valahol kávét rendel, akkor azt úgy hörpinti fel, mintha csak vizet inna: Itáliában ekképp fogyasztják a kávét.

Az olasz kávékultúrát sok szempontból meghatározza a gyorsaság: a legkedveltebb, olasz eredetű kávétípus az espresso, mely a "gyors" jelentéssel bír, hiszen gyorsan elkészíthető (25-30 mp) és gyorsan elfogyasztható italról van szó.

A cappuccino őshazája: Ausztria

Sokan azt gondolják, hogy az eszpresszóhoz hasonlóan a cappuccino is olasz eredetű kávéital, valójában azonban osztrák találmány. Először az 1700-as években bukkant fel „Kapuziner” néven a bécsi kávéházakban, egy közel 100 évvel későbbi osztrák recept szerint „tejszínes és cukros kávét” értettek alatta. Az 1850-es évi ital leírása pedig „fűszereket” ad a recepthez. Olaszországban kifejezetten rossz szemmel nézik az ebéd utáni cappuccino-t, mert úgy gondolják, hogy a sok tej és a cukor eltelíti a szervezetet, és nem tesz jót az emésztésnek.

Az ital nevét a bécsi kapucinus ('Kapuzin') püspökök által viselt köpenyről kapta, színéhez való hasonlatossága miatt.

Az északiak többet isznak, mint a déliek

Azt gondolnád, hogy a kávétermelő országokban a legtöbb a kávéfogyasztás? Tévedés, mert bár a kávékultúrát alapvetően a mediterrán, illetve az olasz tradíciók határozzák meg Európában, valójában azonban a skandináv országok, köztük pedig a finnek vannak az élen. 

Csak miheztartás végett: amíg egy átlag magyar ember 2,6 kg kávét fogyaszt egy évben, a spanyolok kétszer többet, finn rokonaink 12 kg/fő kávét isznak meg évente.

Brazília: a legnagyobb piac a világon

Gondoltad volna, hogy a kávétermelés és az export kapcsán nem egy afrikai ország, hanem egy latin-amerikai van az élvonalban? Etiópia piaca jelentős, de hanyatlóban van, szemben Brazíliával, ahol a világon a legtöbb kávét termesztik a statisztikák szerint.

1727 óta termesztenek itt kávét, Francisco de Mello Palheta a Francia Guayana-i Cayenne-ből hozta el hazájába a kávé és a kávétermelés kultúráját. A legenda szerint diplomáciailag kicsit kényes ügyről van szó: a francia kormányzónak eszében sem volt adni az értékes terményből, de felesége, aki jóképűnek találta Palhetát, titokban csomagolt neki belőle. Jelenleg a kávébabok egyharmada ebből az országból származik, évente 43.2 millió darab, egyenként 60kg-os jutazsák indul el Brazíliából a világ minden tájára.

Japán találmány a Kávé Világnapja

Tudtad, hogy honnan ered a Kávé Világnapja? Japánból terjedt el az egész világon ez a különös ünnep. Elsőként ők tartották meg a világnapot 1983-ban, 37 évvel ezelőtt. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én, a sokak által szeretett ital világnapját.

Japánban – sok máshoz hasonlóan – a kávéfőzés önálló művészeti ággá nőtte ki magát. A 17. századtól sok helyen különleges, szifonos kávéfőzőket használnak, melyeknek használata komoly szakértelmet igényel. Olyannyira, hogy évente kávéfőző bajnokságot is rendeznek, ahol a szifonisták összemérhetik ügyességüket.

Ez volt tehát a kis kávé-körképünk a világ körül: neked melyik ország kávékultúrája a legszimpatikusabb?  smiley

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávéakadémia