Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete-fehér, zöld, vörös: melyek a legfontosabb teafajták?

Fekete-fehér, zöld, vörös: melyek a legfontosabb teafajták?

Mi a különbség fekete, zöld, a fehér és a vörös tea közt? Miért érdemes mindegyiket kipróbálnod? A kávék után most merüljünk el egy kicsit a teakultúra világában is, ígérjük, hogy izgalmas utazás lesz! :)

A legfontosabb teafajták

A kávé kistestvére: a fekete tea

Te is fogyasztod a késő délutáni órákban, hogy hatékonyabbak legyenek a munkahelyi túlórák? A legismertebb és legkedveltebb teaféle a fekete tea, amelynek koffeintartalma vetekszik a kávééval. A fekete tea leveleit a Camellia sinensisből készítik, elsősorban Sri Lanka, India, Kenya ültetvényeiről érkezik hozzánk ez az élénkítő varázslat. A legnépszerűbb változatairól talán már te is hallottál: Assam, Nilgiri, Darjeeling (India), Ceylon (Sri Lanka), Sikkim Keemun (Kína).

A teacserjéről leszedett hajtásokat először fonnyasztják, hogy a nedvességtartalmuk 50% alatt legyen. Ezután a hajtásokat sodorják, ezzel elindítják a fermentálás folyamatát, melyen keresztül a tea elnyeri jellegzetes ízvilágát. Ezt követően a növényt magas hőmérsékleten szárítják ki.

Élénkítő hatása mellett a fekete tea fogyasztása pozitív hatással is lehet az egészségedre: antioxidánsokban gazdag, erősíti az immunrendszered, csökkenti a stroke esélyeit, megöli a szájban lévő baktériumokat, növeli a boldogsághormonok szintjét, csökkenti a stresszt, sőt, koffeintartalma még a hajhagymák megerősödését is elősegíti.

Energiaital helyett: Zöld tea

A teatermelés 20%-át adó, alacsony koffeintartalmú zöld teát alapvetően Kínában és Japánban állítják elő. Legkedveltebb fajtái a Sencha, Gun Power, Chun Mee, Gyokuro, Matcha.

 A zöld teákban a feldolgozásuk során az értékes növényi tápanyagok nem semmisülnek meg a biokémiai folyamatok révén. A gőzölés után a leveleket sodorják, szárítják, és így kerül végül a fogyasztókhoz.

A zöld tea szintén nagyon egészséges: a feketéhez hasonlóan a stresszcsökkentő, a száj higiéniájára pozitív hatással van és antioxidánsokban gazdag, tehát fiatalító hatással bír. Egyedi előnyei közé tartozik, hogy segít a fogyásban, egy görbe este után talpra állít, és egy keményebb vizsgaidőszakban, vagy a munkahelyi megpróbáltatások során a hosszútávú állóképesség természetes és egészséges biztosítéka.

A császárok itala: Fehér tea

A Dél-Kínából, Yunnan tartományból származó teafélét Sri Lankán és Tajvan tengerparti részein is termesztik. A rügyekből és a legfiatalabb levelekből előállított, legritkább teaféle régen kizárólag a császár italaként volt számon tartva. Rajta kívül senki nem fogyaszthatta ezt a különleges italt, melynek előállítása kapcsán szigorú előírás, hogy a rügyek az évnek csak 2 napján szedhetők le. A fehér tea nevet a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható fehér bolyhok színéről kapta.

A leszedett növényt bambuszszitára teregetve fonnyasztják két napon át, majd 90-100 fokon szárítják ki. Antioxidáns tartalma éppen kétszerese a legjobb zöld teáénak, koffeint viszont alig tartalmaz. A májra, a vesére, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, látásra, a csontokra jótékony hatással van. Fejfájás, bélproblémák és alvászavar, esetén is eredményesen alkalmazzák. A cukorbetegekre és a rákbetegekre is kedvező hatást gyakorló tea egyre népszerűbb a világ minden területén. Ezen jótékony hatása mellett még vágyfokozóként is ismerik. ;)

Afrika titka: Rooibos, azaz a vörös tea

A vörös tea nem tartalmaz koffeint, így a nap bármely szakaszában nyugodtan fogyaszthatod. Dél- Afrika West Cape tartományából származik, ahol a helyiek közt többszázéves múltra tekint vissza. Ezért érdekes, hogy a nyugati világban viszonylag újkeletű a népszerűsége: 1772 óta van róla tudomásunk, de kereskedelmi forgalomban még csak 1904 óta található meg.

Az ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, antioxidánsokat tartalmazó tea a leginkább gyomorkímélő ital. Cserzőanyag tartalma alacsony, ráadásul hatását a szervezet igényeihez alkalmazkodva fejti ki: ha arra van szükséged, élénkít, de ha kell, meg is nyugtat. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő végeredményt kapsz, ráadásul alvászavarokra, emésztési problémákra, allergia elleni védekezésre kifejezetten ajánlják a szakemberek is. A leghatékonyabb teaféle a fogyókúrád mellé is.

Maradj velünk, hiszen a tea világába tett kitérőnk itt még nem ér véget: következő cikkünkben az elkészítés módjainak nézünk utána, hiszen a teában több lehetőség van, mint gondolnád!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Érdekesség Tea