Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fair Trade minősítés: Mit jelent ez pontosan?

Fair Trade minősítés: Mit jelent ez pontosan?

A világon egyes becslések szerint több mint 120 millió (!) ember él kávétermesztésből. A farmon dolgozó termelők viszont sok tényezőnek – környezeti, gazdasági, társadalmi – ki vannak szolgáltatva, amik nehezítik, hogy meg is tudjanak élni a munkájukból.

Az egyik ilyen fő akadály, hogy a kiskereskedelemben résztvevő nagyobb láncok azzal tesznek szert komoly profitra, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek, termelőknek. Emiatt a gazdálkodók sokszor kevesebb pénzhez jutnak, mint amennyit a termékük előállítására fordítottak.

A fair trade (magyarul méltányos kereskedelem) mozgalom fő célja, hogy a kávéból származó jövedelem egy részét a nagyvállalatoktól a termelők felé irányítsa. A Fair Trade koncepció keretében az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A felek a mindenkori gazdasági és szociális, illetve ökológiai körülmények alapján alakítják ki az árakat.

A méltányos bérekből bejövő profitból a termelők tudnak költeni egészségük megóvására, oktatásra és környezetvédelemre is. A méltányos kereskedelem a kávéültetvényeseknek a közösség fejlődését, egészséget, oktatást, környezetükről való gondoskodást jelenti.

Ha egy fair trade logóval ellátott terméket vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy támogattuk a gazdálkodót és a környezetet is, illetve tudhatjuk, hogy egészséges árut választottunk. Ez egy olyan kezdeményezés, ami jelentősen csökkentette a kávétermelők anyagi kiszolgáltatottságát a nagy kávéfelvásárló cégek ellenében.

Amennyiben számodra is fontos a fenntartható, emberséges és környezetbarát gazdálkodás támogatása, ajánljuk figyelmedbe a Cafés Cornellá 59 Fair Trade kávéját.

Akár csomagajánlatban is: CSOMAGAJÁNLATOK

További akciós termékek: AKCIÓS TERMÉKEK

 

Források:

www.korkorosgazdasag.hu

www.treehugger.hu