Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tökéletes espresso titka számokban

A tökéletes espresso titka számokban

Hogyan főzhetsz olyan presszókávét, amilyet a legjobb kávézókban szolgálnak fel? Hogyan kerüld el a leggyakoribb hibákat? Egyáltalán: mitől jó a presszókávé? Cikkünkben számokkal mutatjuk meg a kiváló presszó titkait!

Minden kávészerető tudja, hogy az eszpresszó hazája Olaszország, és hogy a kifejezés maga egyet jelent az expresszel vagyis a gyorssal. Ha elolvasod a cikket, és megfogadod a tanácsainkat, akkor előbb-utóbb biztos veled is előfordul majd, hogy a látogatóba érkező barátaid, rokonaid, szeretteid arról faggatnak majd: mikor és hol végezted el a barista tanfolyamot?

Számozott listáink egyfajta csekklistaként szolgálnak – ha ezeket betartod, akkor biztos, hogy remek presszókávét készíthetsz otthon is!

A tökéletes eszpresszó 10 kritériuma

 1. Egy eszpresszóhoz általában 7-8 gramm közötti kávéőrleményt használj fel. Hogy pontos legyél, szerezz be otthonra egy kávé mérésére alkalmas mérleget.
 2. A hőmérséklet 88-93 °C közt legyen, akkor fognak tökéletesen kioldódni az aromák.
 3. Az ideális szivattyúnyomás 9 bar.
 4. Az eszpresszó jelentése a kávéfőzés sebességére utal. Nem kell több idő neki, mint 25-30 másodperc.
 5. A lefőzött kávé ideális mennyisége 25-30 ml.
 6. A crema akkor tökéletes, ha színe a világosbarnától a kakaó-barna közötti színskálán helyezkedik el.
 7. A crema ideális vastagsága 3-4 mm.
 8. A tökéletes eszpresszónak testes hatást kell elérnie, aromás, édeskés, telt ízvilágot kell tükröznie.
 9. A savanyú és keserű ízek egyensúlyban kell, hogy álljanak az édeskés hatás mellett.
 10. És nem szabad megfelejtkeznünk arról, ha egy jó eszpresszót kóstolunk, akkor a kellemes, hosszantartó utóíz is elengedhetetlen élmény!

5 dolog, amit jobb, ha elfelejtesz egy eszpresszó készítése közben

 1. A kávéhoz használt vizet nem szabad felforralni. Ezért is mondják sokan: a kávét nem főzzük, hanem készítjük.
 2. Ne vegyél régi kávét! A frissen pörkölt kávé a pörkölés után pár hétig őrzi meg az ideális állagát, ne felejtsd el megnézni a dátumot a csomagoláson, mielőtt vásárolnál!
 3. Ne hanyagold el a készülékeket! Rendszeresen, minden használat után tisztítsd meg, különben a kávé ízén minőségi romlást tapasztalsz majd rövid időn belül.
 4. Ne hagyd figyelmen kívül a kávéfőzőhöz kapott utasításokat, ebben ugyanis le kell, hogy legyen írva, milyen módon őrölt kávé kell bele, hogy a legjobb eredményt kapd.
 5. Ne vedd félvállról a kávé megfelelő tárolását! Légmentes tárolót kell neki biztosítanod, különben annyi az aromáknak.

3 tipp, amivel egyedivé varázsolhatod az eszpresszód

 1. Frissen, magad őröld meg a kávét.
 2. Vásárolj külön, speciális vizet és minőségi tejet, tejszínt kávédba.
 3. Ne szupermarketben vásárolj, hanem speciális kávékat kínáló webáruházakban, ahol odafigyelnek a minőségre, és kérdés esetén akár tanácsot is adnak! Pont ismerünk egy ilyen webshopot!  smiley

Reméljük hasznosnak tálaltad a cikkünket és kedvet kaptál ahhoz, hogy egy kis önképzésbe és gyakorlásba fogj. Ha hosszútávon és több szempontból is szeretnéd gyarapítani a tudásod, akkor iratkozz fel hívlevelünkre, légy VIP tagunk, és zsebeld be ingyenes barista kiadványunkat, ami bevezet téged a minőségi kávék világába.  

Induljon a kaland, legyél te is tökéletes mestere az olasz csodának!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávéakadémia Recept